Gym Instructor Level 3 – The Nervous System Test Questions

Gym Instructor Level 3 – The Nervous System Test Questions

(Answers at the bottom of the page)

1. Proprioceptors monitor changes in body position and are found in:
a. Musculoskeletal tissue
b. The brain
c. All tissues
d. Blood Vessels

2. The major nerves that connect the central nervous system and the peripheral nervous system consists of:
a. 31 pairs from the brain and 12 pairs from the spinal cord
b. 21 pairs from the brain and 21 pairs from the spinal cord
c. 12 pairs from the brain and 31 pairs from the spinal cord
d. 43 pairs from the spinal cord

3. The release of hormones from endocrine glands is:
a. Under conscious control
b. Under unconscious control
c. Under conscious and unconscious control
d. None of the above

4. The autonomic branch of nerves
a. Are part of the peripheral nervous system and respond to the internal environment
b. Are part of the central nervous system and respond the internal environment
c. Are part of the peripheral nervous system and respond to the external environment
d. Are part of the central nervous system and respond to the external environment

5. Which of the following is NOT controlled by the sympathetic nervous system:
a. Mobilisation of fuel reserves
b. Stimulates the conversion of muscle glycogen into glucose
c. Cause the release of adrenaline from nerve endings
d. Calm things down and conserve fuel stores

6. The amount of cells in a motor unit is determined by:
a. The frequency of nerve impulses to the muscle
b. Conscious estimation of the weight to be lifted
c. The size of the muscle
d. The scale of the movement

7. Muscle spindle cells are a type of:
a. Thermoreceptor
b. Proprioreceptor
c. Baroreceptor
d. Chemoreceptor

8. The golgi tendon organs:
a. Relax the agonist muscle and contract the antagonist
b. Relax the antagonist and contract the agonist
c. Relax the antagonist and the agonist
d. Contract the agonist and the antagonist

9. An Efferent nerve:
a. Leaves the parasympathetic nervous system and produces a response
b. Leaves a receptor and goes to the central nervous system
c. Leaves a receptor and goes to the parasympathetic nervous system
d. Leaves the central nervous system and produces a response

10. During PNF stretching, the golgi tendon organs relax the stretched muscle after:
a. An isometric contraction
b. A concentric contraction
c. An eccentric contraction
d. An isokinetic contraction

Go to the bottom of the page for the answers.

 
Woman Stretching - The Nervous System
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers:

1. A
2. C
3. B
4. A
5. D
6. D
7. B
8. A
9. D
10. A

How did you do? Need to go back and do some more revision? Gym Instructor Level 3 – The Nervous System

As always, any questions or feedback leave a comment below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *